Zomrel hollywoodsky herec Paul Newman

27.09.2008 Celý región

New Haven 27. septembra (TASR) - Slávny hollywoodsky herec a režisér Paul Newman zomrel v piatok vo veku 83 rokov, keď podľahol rakovine pľúc. Oznámil to dnes hovorca filmovej legendy Jeff Sanderson.
Newman bol desaťkrát nominovaný na prestížneho filmového Oscara, ktorého získal v roku 1987 za herecký výkon vo filme Farba peňazí. V roku 1985 dostal tzv. čestného Oscara za celoživotné dielo.

Populárny herec sa narodil na predmestí Clevelandu 26. januára 1925, jeho matkou bola Slovenska pochádzajúca z dedinky Ptičie pri Humennom, ktorá sa vysťahovala do USA.

Umelec, povestnými svojimi modrými očami, začínal v divadle a televízii v 50. rokoch minulého storočia a vyše polstoročia patril k hlavným hviezdam Hollywoodu.

Účinkoval v približne 60 filmoch; preslávil sa hneď svojou druhou snímkou Niekto tam hore ma má rád (1956), kde si zahral rolu boxera Rockyho Graziana.

Medzi filmy, za ktoré bol nominovaný na Oscara ako herec, patria Mačka na rozpálenej plechovej streche, Hustler, Hud, Frajer Luke, Bez zlého úmyslu, Verdikt, Farba peňazí, Nie som blázon a Road to Perdition. Desiatu nomináciu si vyslúžil za réžiu filmu Rachel, Rachel.

V roku 1958 získal Newman cenu na festivale v Cannes za najlepší výkon v dráme Dlhé, horúce leto; v roku 1962 britskú filmovú cenu BAFTA za výkon vo filme Hustler.

V roku 1983 získal "talianskeho Oscara", cenu David di Donatello, ako najlepší zahraničný herec za výkon v snímke Verdikt; v roku 1995 Strieborného medveďa na Berlinale za film Nie som blázon.

Newman bol navyše aj držiteľom ďalších amerických a zahraničných filmových ocenení vrátane prestížnej Screen Actors Guard Award za celoživotné dielo (1986).

Na sklonku života - pred dvoma rokmi - prepožičal svoj hlas aj jednému z hrdinov animovaného filmového trháku Autá.

Niekoľkokrát si vo filme zahral aj so svojou manželkou - rovnako držiteľkou Oscara - Joanne Woodwardovou. Vytvoril aj viacero pamätných postáv v amerických televíznych produkciách.

Newman bol vášnivým motoristom, aktívne sa angažoval proti vojne vo Vietname, za odzbrojenie či za ľudské práva. Nezanedbateľné boli aj jeho filantropické aktivity.

Kultový herec zomrel v kruhu rodiny vo svojom dome neďaleko Westportu.

Informovala tlačová agentúra Associated Press.
 

Vyberte región